Prin ce e diferit un copil care, deşi nu aude deloc, se duce la şcoală şi învaţă cot la cot cu ceilalţi elevi? Prin nimic! O dovedeşte Violeta Cuc, un exemplu de ambiţie pentru toţi cei de vârsta ei.
Fiind aproape surdă, dar frumoasă foc, bihoreanca de 24 de ani reprezintă România la concursul internaţional Miss Deaf of the World 2010.
Un copil normal
Născută aproape surdă, auzind doar puţin cu urechea stângă, Eta, cum îi zic prietenii, a fost de mică o fiinţă specială. Provine dintr-o familie de surdo-muţi, iar destinul ei părea pecetluit. "Nu aveam nicio şansă să aud ori să vorbesc şi să fac ceva în viaţă, aşa că, de la 10 zile, părinţii m-au lăsat la bunicii mei. Bunica vorbea mereu cu mine, m-a dus pe la medici şi îmi amintesc cum, prin spitale, asistentele îi spuneau ca nu cumva să mă dea la o grădiniţă pentru copii surzi, că am şanse să-mi revin", îşi aminteşte tânăra.
Deşi i-a fost greu să se adapteze, a reuşit să învingă atât prejudecăţile copiilor, pe care de multe ori nu îi înţelegea, dar şi faptul că nu auzea ce spun profesorii la clasă, deşi avea aparat auditiv. "Mi-am creat sistemul propriu: mă uitam la vecinul din stânga ce scrie, iar aşa am învăţat să scriu şi să citesc foarte repede", explică Eta.
Studentă eminentă
Fata s-a ambiţionat să înveţe bine, iar în ciuda deficienţelor era mereu printre primii din clasă. S-a deprins să citească pe buze ce spun cei din jur şi acum vorbeşte atât de bine încât nu îţi dai seama că are probleme cu auzul. Duce o viaţă ca oricare alt tânăr de vârsta ei: citeşte, călătoreşte, înoată, merge în cluburi şi, în plus, învaţă ca să fie prima la masteratul pe care îl face în Econometrie şi statistică aplicată, la buget, şi nu oriunde, ci la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, unde a terminat ştiinţele economice. "Aş vrea să îmi găsesc un loc de muncă, dar care agajator are răbdare după cin