Începând din această săptămână, dacă vremea va fi la fel de călduroasă, inspectorii de la ITM Neamţ îi vor lua la rost pe patronii care nu-şi protejează angajaţii.
Comercianţii din pieţe sau muncitorii din construcţii au fost printre cei mai afectaţi de temperaturile caniculare din ultima săptămână.
„Nu am ce să fac, maică! Dacă nu vând, nu am cu ce să trăiesc. Am câteva legături de zarzavat şi nişte muguri de brad. Nu plătesc tarabă în piaţă, aşa că stau şi vând aici, în soare“, s-a căinat precupeaţa Eufrosina Avarvarei, care, deşi are peste 65 de ani, a îndurat cu stoicism căldura.
Angajatorii, în vizorul ITM
Grija zilei de mâine este şi motivul pentru care constructorii au ieşit în soare, la temperaturi care au atins 36 de grade Celsius. „Suntem cinci inşi aici, pe şantier. Ne-a dat trei sticle cu apă minerală şi atât. Le-am băut încă de dimineaţă, iar acum am făcut chetă şi ne-am mai cumpărat noi. Nu avem ce să facem şi ne descurcăm şi aşa. Bine că avem un loc de muncă“, a ridicat din umeri Marius C. (27 de ani).
Vineri, judeţul Neamţ a primit avertizare cod galben de caniculă. Conform Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi ca, atunci când temperaturile sunt mai mari de 37 de grade Celsius, să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice a angajaţilor.
Totodată, patronii trebuie să asigure ventilaţia la locul de muncă, să le asigure angajaţilor accesul la duşuri şi să le dea echipament individual de protecţie. Fiecare muncitor trebuie să mai primească între doi şi patru litri de apă zilnic.
Razie pe şantiere
Începând din această săptămână, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ a anunţat că va demara controalele prin judeţ,