De patru luni, medicii de familie n-au mai primit doze de imunizare împotriva tuberculozei, rubeolei sau hepatitei. Mămicile au de ales: ori cumpără serul din farmacii, care costă 300 de lei, ori riscă sănătatea copilului până se reglementează situaţia.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a rămas fără vaccinuri pentru bebeluşi din februarie. Deşi au făcut numeroase solicitări către Ministerul Sănătăţii pentru completarea stocurilor, şefii DSP au rămas fără răspuns.
Liber la hepatita B
În schimb, au sărit în ajutor spitalele din alte judeţe, care au trimis 760 de doze de vaccinuri.
Cei mai afectaţi sunt bebeluşii de până la un an, a căror rezistenţă este scăzută în faţa unor boli precum tuberculoza, rujeola, rubeola, parotidita epidemică, difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau poliomielita. Situaţia cea mai dramatică este în cazul hepatitei B deoarece bebeluşii n-au mai fost imunizaţi împotriva acestei boli din septembrie 2009.
„Fetiţa mea are nouă luni şi nu i-am făcut nici până acum vaccinul obligatoriu de la şase luni. M-am prezentat la medicul de familie, care mi-a spus că nu are vaccin. De trei luni mi se tot spune să aştept. Mă amână de la o săptămână la alta. Am vrut să-mi cumpăr vaccinul, dar medicul meu de familie mi-a spus că e posibil ca acesta să apară în luna iunie. Suntem deja la jumătatea lunii şi iată că eu nu i-am făcut fetiţei vaccinul. Ceea ce se întâmplă este o mare bătaie de joc“, a spus revoltată Andra Elena Balaban, o tânără mămică din Vaslui.
Lipsuri de jumătate de an
În faţa acestei situaţii, şefii DSP Vaslui ridică neputincioşi din umeri. „E greu de spus cam câţi bebeluşi nu sunt imunizaţi şi cam care ar fi necesarul de doze de vaccin. Este vorba de vreo patru vaccinuri care trebuie administrate, iar unele dintre ele se fac de mai multe ori. În plus, unele