Dincolo de luptele politice, veritabile sau mimate, rămâne un adevăr simplu: partidele nu au soluţii reale pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a României. Scăderea cu 25% a salariilor, cu 15% a pensiilor, reducerea unor cheltuieli de asistenţă socială şi creşterea unor impozite „de nişă“ au rămas bătute în cuie ca singurele soluţii găsite de Executiv pentru evitarea unui colaps al bugetului public. „Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi
Dincolo de luptele politice, veritabile sau mimate, rămâne un adevăr simplu: partidele nu au soluţii reale pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a României.
Scăderea cu 25% a salariilor, cu 15% a pensiilor, reducerea unor cheltuieli de asistenţă socială şi creşterea unor impozite „de nişă“ au rămas bătute în cuie ca singurele soluţii găsite de Executiv pentru evitarea unui colaps al bugetului public. „Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi impopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul ţării. Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul“, a descris succint situaţia premierul Emil Boc.
Se pare că, până în ultima clipă, au fost luate în calcul variante alternative care să mai anihileze din efectele pe plan social ale măsurilor de austeritate. „Au fost efectuate diferite simulări, care să permită evitarea reducerii pensiilor cu 15%. A fost luată în calcul o diminuare a pensiilor cu 12% sau o scădere a cotelor defalcate din TVA pentru autorităţile locale. Există şi varianta diminuării pensiilor în acest an, dar cu alocarea în 2011 a unor sume compensatorii, dacă va fi reluată creşterea economică“, au afirmat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Alternative neconvingătoare
Deşi critică vehement politica de austeritate a cabinetului Boc, opoziţia nu a reuşit, din păcate, să propună contramăsuri viabile. Multe dintre variantele aduse în disc