PSD urmeaza sa atace astazi la Curtea Constitutionala legea pensiilor adoptata in urma asumarii raspunderii guvernului. Iar sansele de succes ale demersului sunt foarte mari, cat timp, printre categoriile ale caror interese sunt lezate se numara si magistratii, colegii judecatorilor constitutionali.
In plus, o parte dintre acestia au fost parlamentari si incaseaza astfel de pensii speciale. Cat de normal este ca verdictul final sa vina de la cineva cu interes in cauza este, desigur, discutabil, dar la aceasta problema, deocamdata, nu exista raspuns.
Legea pensiilor este importanta si pentru economia pe care ar aduce-o bugetului, dar si prin ordinea morala pe care o impune. De fapt, este reasezat la locul lui principiul contributivitatii, care guverneaza sistemul romanesc de pensii. Nimic nu justifica faptul ca anumite categorii privilegiate sa incaseze o pensie cu mult peste contributia lor. De ce diplomatii si pilotii sa capete mii de lei pe luna, in functie de veniturile din ultimele luni, iar medicii si profesorii sa se chinuie cu pensii de zeci de ori mai mici? Cine spune ca importanta sociala a unui doctor este mai mica decat a unui magistrat? In mod normal importanta muncii se reflecta in leafa, de aici in contributia mai mare la sistemul de pensii si, de aici, intr-o pensie mai mare.
Asta nu inseamna insa ca legea nu are o serie de hibe la fel de importante. In primul rand, este absolut nedreapta introducerea in aceeasi oala a pensiilor militare. In toate tarile NATO, militarii si, in general, persoanele care lucreaza din sistemul de siguranta nationala, au un statut special si pensii speciale, pe masura riscului la care se expun si a restrangerilor libertatilor pe care si le asuma intreaga viata.
Dincolo de aceste considerente, recalcularea pensiilor militarilor este practic imposibila, deoarece ei nu au contrib