Romanul Mariei Manolescu este o reacţie la scandalurile mediatice stârnite de actele artistice provocatoare din ultimii ani. Printre acestea se numără poemul „România” al lui Marius Ianuş, sodomizările voievodale ale lui Dumitru Gorzo sau poneiul roz de la ICR New York.
Iată ce a publicat pe blog Cristi Hristescu, personajul de 27 de ani al romanului Mariei Manolescu:
„...Şi pentru tot timpul în care ne-a fost dor de tine, draga Mamă, noi toţi Taţii tăi iată că acum suntem toţi (prin mine) împreună şi fericiţi. Deschide-ţi larg bucile şi lasă-mă, lasă-ne să-ţi dăm tone de fericire. Tone de family adventure. Ham, ham, ham, sunt chiar eu, Ram. «Fathers should be neither seen or heard». Sunt numai o pulă invizibilă care te rupe în două, care îşi astupă gura, care te umple de copii oligofreni. «That is the only proper basis for family life». Şi după asta mă şterg de blana ei moale şi îi vărs în faţă toată punga de floricele râncede şi îl văd pe Tata cum mă vede că plec.
Fără să-i spun nimic. Fără să mă întorc. Fără să-i fac cu mâna sau să-i spun ceva memorabil. Pentru că liniştea e îngrijorătoare şi poate fi umplută cu mult prea multe lucruri care n-au nici o legătură unele cu altele, care sunt atât de diferite încât nici măcar nu rimează între ele. Sunt un Ram-ha-ham mic şi răzbunător. Muie mie. Muie tatălui meu. Muie mamei patrii. Dracula este propriul nostru sânge românesc. Care este spurcat şi blestemat. Care se suge singur şi ne suge pe noi şi pe copiii noştri în vecii vecilor. Căci ce e românesc în veci nu piere. Amin."
Supraratare & psihanaliză
Acestor fragmente de roman, presa le-a răspuns cu o igoranţă şi o ipocrizie isterice, susţinând falsa idee a defăimării patriei, a atacului artei la simbolurile naţionale, a compromiterii imaginii ţării. Invitată la televiziune, copleşită de oprobiul mediatic, din ruşine, dar şi dintr-o co