Premierul Emil Boc se confruntă azi cu a patra moţiune de cenzură din cariera sa de şef al Executivului, depusă de PSD ca urmare a asumării răspunderii guvernamentale pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Dacă votul senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună, va fi majoritar în favoarea moţiunii "Opriţi genocidul social", Emil Boc va fi demis de Parlament pentru a doua oară, iar legea de echilibrare bugetară va fi respinsă. Opoziţia are nevoie de 236 de voturi pentru a adopta moţiunea de cenzură, dar nu se poate baza, teoretic, decât pe 213. Dacă voturile în favoarea Executivului vor fi majoritare, legea se va considera adoptată, iar Guvernul îşi va continua activitatea.
Iniţiatorii moţiunii, Alianţa PSD+ PC, împreună cu PNL, a cărui conducere a declarat că susţine moţiunea, au împreună 213 mandate şi, dacă toţi parlamentarii acestor partide vor fi azi prezenţi în Parlament, tot ar mai fi nevoie de 23 de voturi pentru a demite Guvernul. PSD are însă un parlamentar lipsă, senatorul Cătălin Voicu, aşa că numărătoarea porneşte de la 212. PDL se bazează pe propriii parlamentari şi pe cei ai UDMR, în total 227 de mandate, plus 26 de voturi din partea partidului lui Gabriel Oprea, UNPR. De partea Executivului ar mai fi şi cei 18 deputaţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care în mod tradiţional votează pentru Guvern în virtutea unei cutume care se respectă de la o legislatură la alta.
Nu există nimic formal care să-i oblige pe cei 18 deputaţi ai grupului minorităţilor naţionale să susţină Guvernul, poate doar banii pe care organizaţiile pe care le reprezintă îi primesc anual de la bugetul de stat să-i oblige la o astfel de supunere faţă de guvernanţi. În plus, există şi cinci parlamentari neafiliaţi nici unui grup politic, pe care PDL teoretic nu îi poate controla, iar Opoziţia se mai bazează şi pe câţiva rebeli din râ