SUA au descoperit depozite minerale, care ar putea deveni coloana vertebrală a economiei afgane
Lipsa unei "culturi miniere" va face ca până la exploatarea efectivă să dureze zeci de ani
Resursele ar putea să nu aducă pacea, ci să intensifice lupta pentru controlul ţării
Statele Unite au descoperit în Afganistan depozite minerale neexploatate, în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit unor oficiali ai Guvernului SUA. Noua descoperire va modifica fundamental economia ţării din Asia Centrală şi probabil războiul din acest stat, scrie New York Times. Depozitele, care conţin fier, cupru, cobalt, aur şi metale industriale precum litiu, sunt atât de mari şi includ atât de multe minerale necesare pentru industria modernă, încât ar putea transforma Afganistanul în unul dintre cele mai importante centre miniere din lume, "o Arabia Saudită a litiumului", consideră oficialii americani. Descoperirea a fost făcută de o echipă mică de geologi americani şi de oficiali de la Pentagon, care au afirmat că Guvernul afgan şi preşedintele Hamid Karzai au fost informaţi recent despre aceste depozite.
Chiar dacă dezvoltarea industriei miniere ar putea dura mulţi ani, potenţialul este atât de ridicat încât reprezentanţi ai acestei industrii consideră că depozitele vor atrage investiţii importante, înainte ca minele să devină profitabile, creând locuri de muncă care ar putea distrage atenţia de la război. "Există un potenţial uluitor aici", a declarat, sâmbătă, într-un interviu, generalul David H. Petraeus, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite.
"Există multe semne de întrebare, desigur, dar cred că este potenţial extrem de semnificativ", a continuat acesta. Valoarea depozitelor minerale nou descoperite micşorează dimensiunea economiei de război din Afganistan, bazată în special pe producţia de opiu şi traficul de drogur