Partidul Democrat-Liberal plăteşte acum pe unde a păcătuit. În anii electorali 2007-2009 a adunat în oastea de strânsură tot felul de şmecheraşi şi învârtitori locali, care au dat asigurări de loialitate şi au venit cu resurse de susţinere a campaniilor numai ei ştiu de unde (şi partidul n-a întrebat). Sursa: EVZ
Ca atare, liderii naţionali au zis săru’-mâna, să fie primit, şi i-au pus pe liste când a fost cazul fără mare socoteală, cu gândul că oamenii vor sta frumos în masa de anonimi care constituie 80% din Parlamentul României, rozându-şi covrigelul în linişte şi votând disciplinat după instrucţiuni.
Iată că însă o parte din aceste persoane obscure, pe lângă care tânărul Honorius Prigoană pare de-a dreptul un model de transparenţă şi bună-credinţă (ăsta sunt eu, cu banii ăştia vin, puneţi-mă candidat) au şi ele un plan de carieră, o agendă de grup sau o misiune în plan secund, după caz. Iar eşecul spectaculos în filtrarea cadrelor, care duce la promovarea unor indivizi pătaţi, se sparge în capul guvernului la momentul crucial al moţiunii de cenzură.
Nu că PSD sau PNL ar avea standarde mai înalte - dimpotrivă, ele au abandonat pe faţă orice urmă de rectitudine şi defilează cu corupţi şi impostori la vedere. Dar situaţia este mai traumatică pentru un PDL care, fie şi numai retoric, a făcut anumite promisiuni de schimbare a regulilor jocului înainte de alegeri.
Mă gândesc, de exemplu, ce-o fi fost în capul ministrului Funeriu când a acceptat în cercul de apropiaţi o persoană de calibrul Melaniei Mandras-Vergu, formată într-o celebră echipă de presă galactică care înmuia condeiul în avantaje personale şi negociere de influenţă. Cât timp spera D-Sa să funcţioneze aşa, până la primul scandal. Sau unde spera PDL-Prahova să ajungă pe mâna dlui senator Iulian Bădescu, cercetat în cauze conexe cu celebrul dosar „Sunoil”. @N_