Comitetul Basel pregăteşte emiterea unui nou acord de capital, pentru a preveni probleme de lichiditate la nivelul sistemului bancar. Băncile vor fi nevoite să dispună de fonduri proprii suplimentare, dar şi să ridice costul creditelor. Propunerile, aplicabile cel mai probabil la sfârşitul anului 2012, fac parte dintr-un cadru mai larg de reglementare, dezvoltat la nivel global, care are ca scop armonizarea legislaţiei şi a modului de supraveghere a instituţiilor financ
Comitetul Basel pregăteşte emiterea unui nou acord de capital, pentru a preveni probleme de lichiditate la nivelul sistemului bancar. Băncile vor fi nevoite să dispună de fonduri proprii suplimentare, dar şi să ridice costul creditelor.
Propunerile, aplicabile cel mai probabil la sfârşitul anului 2012, fac parte dintr-un cadru mai larg de reglementare, dezvoltat la nivel global, care are ca scop armonizarea legislaţiei şi a modului de supraveghere a instituţiilor financiare. În particular, ele urmăresc creşterea capacităţii băncilor de a face faţă unor viitoare crize financiare de tipul, intensitatea şi durata celei declanşate în 2007-2008.
„Mai concret, Basel III cuprinde noi standarde referitoare la managementul lichidităţii, precum şi la nivelul şi calitatea capitalului, având ca obiectiv descurajarea băncilor în a-şi asuma riscuri excesive“, explică Raluca Nicolescu, director managementul bilanţului şi portofoliului al băncii Raiffeisen.
Adrian Băţăgui, manager de risc în cadrul Piraeus Bank, afirmă: „Comitetul Basel vrea să introducă un indicator de acoperire a lichidităţii pe minimum 30 de zile, acesta fiind valabil pentru toate băncile internaţionale active“. Adică o bancă va trebui să aibă destule resurse pentru a face faţă obligaţiilor de plată pe termen scurt, pe o perioadă de minimum 30 de zile, în eventualitatea în care ar fi nevoită să se confrunte cu o problem