Favorita preşedintelui Traian Băsescu pentru Curtea Constituţională (CC), Iulia Motoc, a primit ieri, la limită, votul din partea Senatului pentru un loc de judecător. Sursa: Agerpres
Negocierile pentru Curte s-au dus la sânge, ieri, în coaliţie, miza fiind recuperarea voturilor UDMR promise lui Teodor Meleşcanu (PNL) la Senat şi lui Valer Dorneanu (PSD) la Cameră. Ca să cedeze, UDMR a cerut un post de şef la Protecţia Consumatorilor şi a forţat, susţin surse din coaliţie, numirea conducerii Radioului - care revine Uniunii - la pachet cu cea a Televiziunii Române, până la sfârşitul lunii.
Numirea cu emoţii a lui Motoc l-a băgat ieri în priză pe premierul Emil Boc. Primul obstacol: convingerea UDMR, misiune cu atât mai dificilă cu cât UNPR-iştii lui Gabriel Oprea au insistat ca numirea lui Motoc să fie asumată oficial de partidul lor.
„Iulia Motoc e propunerea noastră pentru Curtea Cnstituţională, la care au achiesat şi colegii de la PDL şi nu invers”, a declarat pentru EVZ Liviu Câmpanu, liderul independenţilor din Senat.
Deşi anunţată de PDL, potrivit unor surse din coaliţie, Motoc a fost alegerea UNPR la sugestia lui Băsescu, viitoarea judecătoare lucrând în comisia de la Cotroceni pentru revizuirea Constituţiei, UDMR s-a lăsat însă greu, cerând la schimb un vicepreşedinte la ANPC.
Boc nu le-a dat însă nicio garanţie. „Chiar dacă noi vom fi solidari cu propunerea, Gyorgy Frunda va vota cu Teodor Meleşcanu”, a replicat, potrivit unor surse din coaliţie, Marko Bela. În cele din urmă, Iulia Motoc a reuşit să treacă de Senat, la limită, cu 71 de voturi.
Probleme la Cameră
La Camera Deputaţilor însă, opoziţia a încurcat socotelile Coaliţiei. Planul de a întoarce votul dat în urmă cu două săptămâni lui Valer Dorneanu în favoarea lui Ştefan Minea era, aseară, pe muchie de cuţit.
@N_P