Baconschi vede cu „realism şi calm" intenţia Budapestei de a oferi cetăţenie maghiarilor de peste graniţe, dar spune că România se aşteaptă să primească toate detaliile acestei operaţiuni. Ministrul Baconschi ne-a declarat în exclusivitate că România se pregăteşte să semneze un parteneriat strategic cu Turcia şi că Bucureştiul a luat deja o decizie politică în privinţa South Stream.
V-aţi întors recent de la Washington, unde aţi pregătit terenul pentru o vizită prezidenţială. Când ar putea avea loc?
T.B. Anul acesta, când se împlinesc 130 de ani de relaţii româno-americane
Ce ar putea obţine România de la această vizită, mai cu seamă că ea vine după ce Bucureştiul a primit găzduirea scutului anti-rachetă cu braţele deschise?
T.B.: Investiţii economice. Avem pe harta ţării investiţii mari: Uzinele Ford, Microsoft, Oracle şi alte companii importante. Sperăm să vină şi altele, încurajate de statutul nostru de membru NATO şi UE, de mediul prietenos oferit prin taxa unică de 16 la sută. Sperăm ca investitorii americani să considere România drept o rampă de lansare a propriilor interese în vecinătatea estică.
Speranţele dvs. se bazează pe informaţiile primite la Washington?
T.B.: În sumarul discuţiilor cu dna Clinton a intrat şi rugămintea ca Departamentul de Stat să transmită în mediile de afaceri un semnal pozitiv în acest sens. E adevărat că SUA au o administraţie federală destul de complexă, dar şi o economie liberă. Cu toate acestea, ştim că peste tot există un canal de comunicare între politică şi mediul de afaceri.
Credeţi că felul în care avansează criza economică poate reconfigura geopolitica zonei?
T.B.: Din discuţiile pe care le-am avut cu diverşi oficiali americani, a rezultat reconfigurarea concepţiei politice globale a SUA. Am înţeles de pilda că noua administraţie doreşte să antreneze Federaţia Rusă într-o relaţi