Băncile româneşti de economisire-creditare recunosc potenţialul uriaş pe care îl are piaţa noastră, în ciuda situaţiei economice generale nefavorabile, arată o analiză www.conso.ro. Totuşi, acestea solicită mai multă implicare din partea statului în promovarea programului de susţinere a fondului locativ, datorită numărului mare de potenţiali beneficiari.
Băncile de economisire-creditare solicită Guvernului, şi în special Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), mai multă implicare în susţinerea programului dezvoltat împreună, care în timp a ajutat mai mulţi români decât alte sisteme de subvenţionare.
"Produsul de economisire-creditare este accesibil tuturor persoanelor care doresc să-şi îmbunătăţească situaţia locativă, nu doar tinerilor. Ar fi foarte bine dacă Guvernul ar vorbi mai mult şi despre noi", a menţionat Andrei Stamatian, preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, în cadrul unui seminar organizat la Bratislava.
Conform datelor prezentate de Raiffeisen Locuinţe, sistemul de economisire-creditare a adus beneficii unui număr de aproximativ 250.000 de persoane, în timp ce alte programe derulate de MDRT - subvenţia pentru construcţie şi ANL - au însumat doar 120.000 de beneficiari.
În alte ţări, sistemele Bauspar (aşa cum mai sunt denumite soluţiile de economisire-creditare) au avansat puternic în rândul populaţiei, susţinând activ creşterea fondului locativ.
Slovacia - istoria unui suces
În Slovacia, sistemul de economisire-creditare a debutat în 1992, aceasta fiind de altfel şi prima ţară din Europa de Est în care produsele Bauspar au fost prezentate populaţiei.
În lipsa unor alternative financiare, persoanele fizice au apelat masiv la sistem pentru a-şi îmbunătăţi confortul locativ.
Până în prezent, au fost încheiate aproximativ 3 milioane de contracte, iar 60% din clienţi a