De 30 de ani, Kiraly Francis, din comuna Remetea, decorează piese de mobilier în stilul meşterilor populari din secolul al XIX-lea. Sursa: MIHAELA MORARU
În cele mai multe cazuri, tradiţiile şi mai ales meşteşugurile se transmit din generaţie în generaţie. Meşteşugurile tradiţionale pierdute rămân, de multe ori, subiecte „de muzeu”, iar evoluţia tehnologică le face să rămână istorie. Cu toate acestea, mai există câte un pasionat care vrea să ducă mai departe arta tradiţională.
Premiul „Europa Nostra”
O astfel de persoană locuieşte în comuna Rimetea, judeţul Alba. Se numeşte Kiraly Francisc şi are 57 de ani. În anii de după căderea comunismului a încercat să-şi facă un rost în alte locuri, dar s-a întors de o bună bucată de vreme în Rimetea, loc din care spune că nu va mai pleca niciodată. Iar oricine a fost chiar şi o singură dată în Rimetea îl va înţelege.
Zona este de o frumuseţe aparte, iar satul este o adevărată bijuterie arhitectonică. Nu degeaba a primit premiul „Europa Nostra” (acordat anual pentru identificarea şi promovarea celor mai bune practici în conservarea patrimoniului cultural material în Europa - n.r.) şi atrage în fiecare an mai mulţi turişti decât populaţia comunei.
De altfel, cam în fiecare casă din Rimetea este amenajată o mică pensiune, chiar dacă este vorba despre două- trei camere pregătite pentru turişti.
„La început, am copiat de pe mobila veche”
Kiraly Francisc a reuşit să găsească aici inspiraţia şi liniştea necesare pentru a reînvia o tradiţie pierdută în preajma Primului Război Mondial - pictarea mobilei. A început în urmă cu circa 30 de ani şi a ajuns acum să fie cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate.
„Meseria, nici nu am furat-o, nici nu am învăţat-o. Am învăţat de pe mobila veche care există în Rimetea, prin muzee şi pe la diferite famil