Sărbătoarea de 9 Mai, „Ziua Victoriei din Marele Război pentru Apărarea Patriei" (cum au botezat-o comuniştii), a redeschis în Moscova discuţia despre soarta monumentelor sovietice. Dezbaterea a luat amploare luna aceasta, angrenând activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi oameni politici, anunţă ARTnews.
Staţie moscovită de metrou, cu citat din imnul stalinist al URSS
Organizatorii evenimentului din 9 Mai au lipit postere cu Stalin în tot oraşul, provocând un scandal care s-a prelungit în discuţii ce au antrenat şi alte obiective, precum cea referitoare la inscripţiile propagandistice din staţia de metrou Kurskaia. După restaurarea ei, călătorii au descoperit o inscripţie cuprinzând un citat din fostul imn al Uniunii Sovietice: „Stalin, conducătorul nostru, cu credinţă în oameni / Ne-a inspirat să ridicăm iubita noastră ţară"; staţia a fost restaurată astfel încât să reproducă fidel aspectul original, distrus încă din 56, când, la trei ani după moartea dictatorului, inscripţia glorificatoare şi o statuie a dictatorului au dispărut din incinta staţiei. Alexander Kuzmin, arhitectul-şef al Moscovei, susţine că însăşi statuia ar trebui repusă la locul ei: „Dacă tot facem restaurare, trebuie să restaurăm tot ce a fost creat de artist" -; însă, în pofida unor astfel de luări de poziţie, statuia nu a revenit la locul iniţial. Mai mult, directorul metroului moscovit a dispus completarea inscripţiei cu încă două versuri din fostul imn, care să mai dilueze din prezenţa lui Stalin - „Prin zile întunecate şi agitate călăuziţi de Lenin / Ochii noştri au văzut soarele libertăţii strălucind pe cer".
Statuia unui şef comunist al serviciilor secrete ar putea împodobi capitala Rusiei
Repunerea pe un nou soclu a uneia dintre cele mai faimoase statui ale artei staliniste, „Muncitor şi ţărancă sovhoznică", aparţinând Verei Mukhina, a alimentat şi ea con