Presa internaţională alocă atenţie dezbaterii moţiunii de cenzură care va avea loc astăzi, în Parlamentul României, analizând această zi decisivă din perspectiva investitorilor străini.
Presa vorbeşte despre incapacitatea României de a implementa reformele financiare care sunt menite să reducă din deficitul bugetar şi să crească preţul garanţiilor pentru datoriile statului român, cele mai mari din Europa după Grecia.
VIDEO Scandal şi îmbrânceli în Camera Deputaţilor
Ziua în care se „taie“ ori Guvernul, ori salariile
Publicaţia Financial Times subliniază că guvernul român se confruntă cu un vot de neîncredere marţi asupra pachetului de măsuri de austeritate, dar este uşor de înţeles nevozitatea pieţelor cu privire la aceste decizii.
Tăierile sunt printre cele mai grave din Uniunea Europeană, dar premierul Boc susţine că aceste măsuri sunt esenţiale pentru ca România să atingă deficitul de 6,8% acest an şi a permite alocarea următoarei tranşe de la FMI.
Publicaţia aminteşte şi de ministrul Sebastian Vlădescu, cel care a spus că guvernul ar fi putut minţi încă şase luni, dar a preferat să spună adevărul despre problemele adevărate cu care se confruntă România. Totuşi, în continuare, opoziţia susţine că puterea face "un genocid social", dând naştere unor valuri de proteste şi greve.
Încă proaspătă în mintea investitorilor este căderea iniţială a Guvernului Boc din octombrie 2009, care a forţat ca FMI şi Uniunea Europeană să suspende plăţile împrumutului de 20 de miliarde de euro până când un nou guvern este format şi un buget propus.
Analiştii se aşteaptă ca parlamentarii să sprijine guvernul astăzi, pentru că singurul lucru mai rău decât măsurile prezente este potenţialul unui vid politic şi reduceri bugetare mai multe şi mai severe. Dar chiar şi în condiţiile în care guvernul supravieţuieş