Craiovenii care nu şi-au verificat metrologic aparatele pentru măsurarea consumului de apă caldă şi apă rece din apartament riscă să plătească la pauşal. Pentru a evita această situaţie, ei trebuie să prezinte administratorului de la asociaţie un buletin prin care să facă dovada controlului metrologic al apometrelor.
Verificarea apometrelor care înregistrează consumul de apă rece şi caldă din apartamente este obligatorie pentru proprietari. Contoarele de apă rece trebuie controlate la cinci ani de la instalare, iar cele de apă caldă - la patru ani. „În Ordinul pentru aprobarea listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic, apometrele sunt prevăzute ca şi aparate de măsură supuse controlului. Termenul de verificare s-a modificat începând cu acest an. Acesta este de patru ani la apometrele pentru apă caldă şi cinci pentru cele de rece. La final se dă un buletin metrologic, care atestă buna funcţionare a apometrului. Asemenea verificări se fac în cadrul laboratorului nostru sau la firme autorizate de noi şi chiar la Compania de Apă Oltenia, contra cost“, a declarat Maria Magdalena Poenaru, reprezentanta Direcţiei Regionale de Metrologie Legală (DMRL) Craiova.
Apometrul este demontat de un specialist în domeniu şi verificat într-un laborator autorizat, pentru a se vedea dacă mai respectă parametrii de funcţionare. După control, deţinătorului i se eliberează un certificat, iar dacă apometrul este defect, se recomandă înlocuirea acestuia.
Obligatoriu şi nu prea
Pe lângă obligaţia de a inspecta „instalaţiile interioare de contorizare a apei“, administratorul de la asociaţie trebuie să-i tragă de mânecă pe locatarii cărora le-a expirat termenul de valabilitate al apometrelor. În rândul asociaţiilor din Craiova, părerile sunt împărţite cu privire la obligaţia de a verifica metrologic apometrele. De cele mai multe