5 perechi de dansatori şi 3 instrumentişti reprezintă România la expoziţia mondială. Dansatorii olteni s-au pregătit o lună de zile pentru spectacolul pe care îl vor susţine la expoziţia mondială din China.
La standul ţării noastre, vizitatorii găsesc bucate tradiţionale, icoane pe lemn şi sticlă, dar şi obiecte de ceramică ale meşterilor populari. Atracţia o reprezintă copii-căluşari care îi învaţă pe asiatici să spună „hălei-şa”. „Prezenţa noastră în China vine în urma solicitării Ministerului Afacerilor de Externe. 4 căluşari ai noştri au participat şi la expoziţia Aichi din Japonia din anul 2005, şi pentru că am făcut o impresie bună a venit şi cea de-a doua invitaţie din partea autorităţilor pentru China. Ne bucurăm foarte mult şi suntem mândri că putem reprezenta ţara noastră“, a spus Iliuţă Brăileanu, coregraful ansamblului înainte de a se urca în avion.
Vor dansa pentru chinezi
Dansatorii şi instrumentiştii olteni s-au pregătit mai bine de o lună de zile pentru expoziţia de la Shanghai. „Ansamblul din Slatina va prezenta în pavilionul României un program folcloric, alcătuit din muzică şi dansuri olteneşti. Va fi un dans mixt, dansul de fete, dansul bărbătesc şi, bineînţeles, nu va lipsi din programul nostru nici căluşul şi piesele instrumentale care reprezintă folclorul românesc din Oltenia, dar şi pe cel naţional. Vreau să le mulţumesc instrumentiştilor mei Mihai Ciocută, Joni Neacşu şi Tudorel Neacşu dar şi celor 5 perechi de dansatori care au muncit din greu pentru acest spectacol“, a explicat Iliuţă Brăileanu. Ansamblul Folcloric „Căluşarii Slatinei“ va sta în China până pe 1 august, perioadă în care va susţine o serie de spectacole de folclor.
Cine sunt dansatorii care au plecat în China?
Dansatorii care au plecat astăzi în la expoziţia mondială din China sunt de la Ansamblurile „Mărţişorul“ din comuna Corb