Desfăşurată între 9-13 iunie în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale complexului ROMEXPO, cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Carte Bookfest a stat sub spectrul crizei economice. Cu excepţia zilei de duminică, în care animaţia a crescut pe ultima sută de metri, n-am văzut niciodată atât de puţină lume la un mare târg de carte. Dacă până acum, invariabil, comentariile pe care le făceam pe marginea celor două importante târguri bucureştene, Bookfest şi Gaudeamus, ţineau să infirme previziunile apocaliptice privind scăderea numărului de cititori, de data asta perspectivele de austeritate economică i-au făcut pe oameni mai mult decât canicula insuportabilă sau Campionatul Mondial de Fotbal destul de reticenţi. De aici, poate, impresia de aerisit (instalaţia de aer condiţionat a funcţionat bine ) şi faptul că terasele nu s-au mai dovedit insuficiente.
A existat, cu începere de miercuri, şi o campanie de semnături pentru supravieţuirea cărţii şi a lecturii, iar un club al şoriceilor de bibliotecă s-a străduit să ne insufle optimism prin tot felul de evenimente dedicate cititului... Multe edituri au venit cu reduceri substanţiale e drept, mai ales la apariţii vechi. Au existat şi unele care nu au aplicat reduceri la titlurile noi, iar altele au crescut mult preţurile pentru a avea de unde ajunge la normal, după reduceri.
Până vom vedea însă cu cât au scăzut cifrele de vânzări, numărul editurilor participante şi numărul de vizitatori în raport cu anii precedenţi, se cuvine totuşi să consemnăm şi bilele albe. Mai întâi, prezenţa Spaniei invitat special la actuala ediţie şi manifestările care au însoţit-o, în pavilionul 13: lecturi publice, spectacole muzicale, dezbateri, culminând cu mesele rotunde din zilele de sâmbătă şi duminică (Viitorul cărţii electronice, Promovarea şi sprijinirea traducerilor literare în străinătate,