Am ajuns acum la punctul in care fiecare banca din lume mizeaza pe cat de solide sunt finantele publice din tara care garanteaza pasivele bancii. Acest lucru inseamna ca toti trebuie sa se concentreze pe finantele publice... lucru care se si intampla. Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria. In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat.
Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au.
debt Foto: Hotnews
Lipsa intelegerii politice a acestor probleme garanteaza realmente faptul ca deficitele bugetare vor continua cel putin in urmatorii 3-5 ani si, probabil, o perioada mult mai indelungata.
Cu pietele datoriilor pe punctul de a deborda, acest lucru ar trebui sa reprezinte principala preocupare intrucat piata incepe sa elimine complet bancile spaniole de pe piata interbancara non-spaniola. Jocul de a da si a cere a continuat pentru prea mult timp, iar raportul total dintre creante si capital din economiile vestice a crescut in timpul crizei. Absolut nimic nu a fost rezolvat:
Consumatorii au redus doar moderat din cheltuieliConsumatorii au redus doar moderat din cheltuieli. Rata consum / PIB a economiei europene oscileaza in continuare in jurul valorii de 70%. Aceasta valoare este mult prea mare pentru a asigura crestere pe termen-lung.
Bancile mint in continuare cu privire la bilanturi si ne determina sa suspectam faptul ca se afla inca in insolventa. Bancile din SUA sunt insolvente din cauza defaulturilor masive la creditele