Consiliul Concurenţei a acordat prima "clemenţă", în cazul unei înţelegeri de tip cartel, iertând pe cineva implicat în această afacere pe care, mai apoi, a denunţat-o.
Acest tip de aranjament numit "ofertă condiţionată", iniţiat în septembrie 2009, presupune să-ţi denunţi partenerii implicaţi în afaceri grave care încalcă concurenţa, beneficiind fie de iertarea totală, fie parţială din partea Consiliului, în funcţie de graba cu care te prezinţi în faţa inspectorilor de concurenţă.
"Vii la noi cu elemente care care să ne ajute să-i prindem pe alţii, iar noi nu te penalizăm. Clamenţa poate fi totală, dacă te prezinţi primul, sau parţială, îţi diminuăm amenda cu 50%, dacă vii al doilea. Deocamdată am încheiat o primă înţelegere de acest fel", a declarat ieri pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Amenzile pe care Consiliul Concurenţei le dă pot atinge 10% din cifra de afaceri a unei companii. Cea mai mare amendă pe care Consiliul a dat-o a privit o înţelegere de tip cartel pentru fixarea preţurilor între principalii producători de ciment din România - Lafarge Romcim SA, Holcim (România) şi Carpatcement Holding SA. Amenda a fost de peste 28 de milioane de euro pentru cei trei producători. Se întâmpla în 2005.
Ce ar determina un om de afaceri să iasă
dintr-o înţelegere nu tocmai curată şi să-şi denunţe partenerii? "Poate îi este frică să nu fie el denunţat înainte. Sau se poate schimba managementul unei companii, iar noul director să se ia cu mâinile de cap gândindu-se la ce a găsit acolo. Astfel de înţelegeri sunt frecvente în Occident şi sunt răsplătite prin ştergerea amenzii, pentru că ţi se dă totul pe tavă. În afară de înţelegerea încheiată mai avem şi alte oferte", a afirmat Chiriţoiu. El nu a dorit să dezvăluie domeniul în care s-a realizat înţelegerea, pe motiv că investigaţia este în curs, iar strategia es