Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Târgu-Mureş a crescut cu 30%.
Pentru şapte bonuri de masă şi o lună cu reducere la jumătate la transportul în comun, zeci de mureşeni iau zilnic cu asalt Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Târgu-Mureş. De când cu criza financiară, medicii abia fac faţă numărului mare de donatori, iar criza de sânge din spitale s-a mai redus.
"Foarte multe persoane care vin la donare ne spun că vin acum pentru că au mai mult timp liber, aceştia fiind şomerii şi cei care momentan sunt în acele concedii de 75%, şomaj tehnic. Statistica ne arată că anul acesta numărul donatorilor a crescut cu 30% faţă de anii anteriori", a declarat dr Marinela Lazăr, psihologul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Târgu-Mureş. În primele cinci luni ale acestui an, peste 7.000 de donatori au trecut pragul centrului, în condiţiile în care în tot anul trecut s-au înregistrat 16.000 de donatori.
"Donarea este importantă atât pentru primitor, cât şi pentru donator. Donatorul beneficiază de un control general, de teste, sângele se reface foarte repede şi apare şi acel aspect sufletesc când ştii că ai făcut un gest caritabil. Orice picătură de sânge este importantă, indiferent de grupă, de Rh, de moment, orice donator este binevenit şi nevoia de sânge este permanentă. Nu putem să ştim câte accidente vom avea mâine sau câte naşteri cu probleme sau operaţii care presupun un consum mare de sânge", a precizat dr Lazăr.
Mulţi sunt însă trimişi acasă, neîndeplinind condiţiile cerute pentru o donare: "Depistăm de multe ori hipertensiuni sau hipotensiuni arteriale, multe persoane nu îndeplinesc criteriul de greutate, foarte multe alergii. Nu putem să spunem că depistăm cine ştie ce boli grave sau afecţiuni extraordinar de serioase. În ultimul timp a crescut numărul tinerilor şi sigur