Jurnaliştii de la The Times scriu, într-o amplă analiză, despre descoperirea minereurilor de către americani în Afganistan, afirmând că valoarea de 1000 miliarde de dolari, pe care reprezentanţii Pentagonului au anunţat-o pentru acestea, este exagerată.
"Vestea bună venită de la oamenii de la Pentagon este că dedesubtul minelor de teren, Afganistanul stă aşezat pe o mină de aur. Deşi este neclar când şi-au obţinut diploma în geologie, oficialii au estimat că resursele minerale descoperite de curând în Afganistan ar putea valoara 1.000 miliarde de dolari. Acest număr dubios pare să se bazeze pe studii geologice făcute cu câteva decenii în urmă, precum şi pe cercetări recente de teren", scrie The Times la începutul articolului.
Pentagonul a anunţat recent că o echipă mică formată din proprii specialişti şi geologi americani au descoperit în Afganistan depozite minerale în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Potrivit unor oficiali americani, citaţi de New York Times, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganistanului şi mai mult ca sigur şi războiul. Vezi aici detalii.
Pentru a exploata noua zonă este nevoie de cei mai buni experţi mineri din întreaga lume, cărora le-ar lua aproximativ un deceniu, notează The Times. Imediat după evenimentele din 9 septembrie 2011, Pentagonul ar fi trebuit să aibă o armată de geologi care să lucreze în ţară. Suma de 1.000 miliarde de dolari este, prin urmare, înşelătoare, mai notează cotidianul. Este un număr teoretic şi poate avea puţină legătură cu valoarea resurselor care ar putea fi exploatate în realitate.
În orice grădină din Regatul Unit se poate săpa pentru a găsi cupru, fier şi tot felul de alte metale şi minerale. Numai în Marea Nordului se găseşte aur estimat la 207 miliarde de dolari.
Diferenţa dintre grădinile din Marea Britanie şi vastele mine din Australia