Cultura cartofului începe încet-încet să piardă teren. Sunt făgărăşeni au demarat investiţii în culturi care nu sunt tocmai o tradiţie pe pământurile noastre. Una dintre ele este plantarea trandafirilor. Deocamdată, doar câţiva fermieri din zonă au avut îndrăzneala să îşi investească banii în grădinile parfumate. În acest sens, ei au fost sprijiniţi financiar de Uniunea Europeană, cu nu mai puţin de 25 de mii de euro.
La început a fost dragostea de flori
Sătui de munca acerbă pe ogoarele cu cartofi şi de preţurile mici pe care le obţin prin vânzarea acestora, unii fermieri făgărăşeni s-au reprofilat. Este şi cazul lui Nicolae Drugă din satul Ludişor, care în urmă cu câteva luni a plantat în grădina casei nu mai puţin de 4500 de fire de trandafiri, pe o suprafaţă de 22 de ari.
Încă de la intrarea în curtea fermierului, mirosul de trandafiri te îmbată pur şi simplu. Diversitatea de culori a rozelor încîntă privirea oricărui trecător. „Persoana care ne-a făcut proiectul a fost cea care ne-a sugerat ideea. Proiectul a fost făcut pentru finanţare din fonduri europene; el a fost aprobat, am luat prima tranşă de bani, iar rezultatul se vede şi…se simte! Dar, ca să începem cu…începutul, la origine a fost dragostea faţă de flori: acesta este motivul pentru care am început această afacere“, ne-a spus Nicolae Drugă, unul dintre cultivatorii de trandafiri.
Muncă grea şi migăloasă
Pentru a-şi transforma gradina într-un paradis al rozelor, fermierul a avut de parcurs un drum lung. Partea cea mai dificilă a fost pregătirea pământului, astfel încât să creeze un mediu prielnic acestor plante. „La început mi s-a părut foarte simplu şi foarte uşor, dar parcurgând toate etapele, de la înfiinţarea culturii şi până la recoltare, am constatat că e destul de greu. Dar e o muncă pe care o facem cu plăcere, cu pasiune şi cred că şi florile înfloresc din dragost