Banca Naţională a României (BNR) face în prezent hedging pentru companii, anunţând că este interesată de stabilitatea cursului, însă afectează astfel interesul firmelor pentru a se proteja singure prin aceste operaţiuni, consideră Florin Ilie, directorul Diviziei Pieţe de Capital a ING Bank. "În urmă cu doi ani, nimeni din România nu dorea să cheltuiască un ban pentru hedging, după care, în contextul crizei şi devalorizării leului, au început să înţeleagă că pot să
Banca Naţională a României (BNR) face în prezent hedging pentru companii, anunţând că este interesată de stabilitatea cursului, însă afectează astfel interesul firmelor pentru a se proteja singure prin aceste operaţiuni, consideră Florin Ilie, directorul Diviziei Pieţe de Capital a ING Bank.
"În urmă cu doi ani, nimeni din România nu dorea să cheltuiască un ban pentru hedging, după care, în contextul crizei şi devalorizării leului, au început să înţeleagă că pot să se protejeze utilizând acest mecanism. În ultima vreme, însă, din moment ce BNR a anunţat că vizează un curs de schimb stabil, companiile nu mai sunt interesate să facă hedging. Face BNR hedging în locul lor", a declarat Ilie, în cadrul unui seminar privind piaţa bursieră.
Companiile încheie acorduri de hedging cu scopul de a-şi proteja veniturile împotriva fluctuaţiilor de preţ. Astfel, compania care cumpără un produs al cărui preţ este aşteptat să crească oferă prin contractul de hedging preţuri mai mari, iar profitul pe care îl obţine din acest tip de acorduri provine din diferenţa dintre preţul viitor al produsului şi cel stipulat în contract. Dacă o companie se aşteaptă ca preţurile să scadă, va încheia contracte de hedging pe preţuri mai mici decât cele estimate.
Cursul de schimb leu/euro a atins marţi cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, urcând la 4,2322 lei/euro. Leul este depreciat cu numai 0,13% comp