Pe fondul violenţelor din Kârkâzstan, Uzbekistanul este confruntat cu un enorm val de refugiaţi şi cu o criză umanitară. Potrivit ultimelor ştiri, în jur de 75 de mii de uzbeci au fugit din Kârkâzstan în Uzbekistanul vecin, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a decis să trimită ajutoare de urgenţă în zonă.
Pe fondul violenţelor din Kârkâzstan, Uzbekistanul este confruntat cu un enorm val de refugiaţi şi cu o criză umanitară.
Potrivit ultimelor ştiri, în jur de 75 de mii de uzbeci au fugit din Kârkâzstan în Uzbekistanul vecin, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a decis să trimită ajutoare de urgenţă în zonă.
În ce priveşte autorităţile din Uzbekistan, ele au anunţat la un moment dat închiderea frontierei cu Kârkâzstanul, fiind debordate de acest flux neprevăzut de persoane. "Nu avem unde să-i găzduim pe aceşti oameni", a declarat un vice-prim-ministru uzbek, lansând în acelaşi timp un apel pentru obţinerea unui ajutor internaţional în favoarea refugiaţilor.
Aceştia din urmă ar fi în cea mai mare parte femei şi copii, iar martorii oculari afirmă că bandele armate care au declanşat teroarea în rândurile minorităţii uzbece din sudul Kârkâzstanului ar fi sprijinite şi de detaşamente ale armatei.
Acest exod aminteşte oarecum de modul în care au operat forţele sârbe în Kosovo, în 1999, obligând sute de mii de albanezi kosovari să-şi părăsească locuinţele şi localităţile. La ora aceea, Alianţa Atlantică a intervenit împotriva Serbiei, pentru a opri exodul, rămâne de văzut însă cine ar putea interveni în sudul Kârkâzstanului.
Puterea interimară de la Bişkek pretinde că pe teren au început negocierile între comunităţile uzbekă şi kârkâză şi că situaţia este pe cale de a se stabiliza.
Comunitatea internaţională încearcă în orice caz să stingă acest incendiu. Uniunea Europeană a trimis un emisar în Asia Centrală, iar Organizaţia Tratatului de S