Din acest calendar extrem de apăsat al acuzelor lipseşte totuşi 2009, când nu aţi luat măsurile dure de redresare economică care s-ar fi impus la vremea respectivă.
Trebuie să vă spun că, atunci când s-ar fi impus, guvernul nu putea să le ia. Pe tot parcursul trimestrului IV din 2009, guvernul nu a putut decât să gestioneze treburile ţării. Pe de altă parte, eu nu cred că cineva din lume ar fi putut prognoza o asemenea evoluţie a lucrurilor în economia europeană la mijlocul anului trecut. Uitaţi-vă ce se întâmplă şi în alte state cu situaţii mult mai dificile, din punctul meu de vedere, decât a noastră. Chiar dacă România se află într-o situaţie complicată, noi credem că sunt soluţii absolut nepopulare, este adevărat. Nimănui nu-i face plăcere, nici nouă ca guvern şi ca partid, să tăiem din pensii şi salarii, dar analizând împreună cu specialiştii Băncii Naţionale, cu colegii noştri din partid şi cu alţi specialişti din România, am ajuns la această variantă.
Dar toate aceste măsuri dure nu ar fi trebuit precedate de măsuri care să vizeze reducerea cheltuielilor materiale, reduceri de ministere, de agenţii, a salariilor imense?
Aveţi perfectă dreptate şi, într-adevăr, cred că poate ar fi trebuit luate din trimestrul I al anului acesta. Să nu uităm că suntem în iunie şi că intenţionam să luăm aceste măsuri din mai. În ce priveşte administraţia publică, am ajuns, în sfârşit, la un proiect de lege finalizat care se referă la raţionalizarea cheltuielilor în administraţia publică. Împreună cu specialiştii FMI, cu Ministerul Finanţelor am lucrat trei luni la un proiect de lege care va introduce o rigurozitate maximă în execuţia bugetelor publice locale, iar pe de altă parte va introduce normative de personal, e adevărat, nedorite, dar necesare. Au fost foarte multe calcule, foarte multe evaluări, simulări, pentru că trebuie să ţinem seama, pe de o part