Maestrul conduce orchestra Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău de 42 de ani. A ridicat primul Ateneu din ţară după al Doilea Război Mondial.
Ovidiu Bălan şi-a început cariera de dirijor în 1968 la pupitrul orchestrei din Bacău, imediat după terminarea Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti. Doi ani mai târziu a fost numit directorul Filarmonicii „Mihail Jora“, funcţie pe care a păstrat-o până în 2007, când şi-a depus cererea de pensionare. A ales să-şi păstreze funcţia artistică de dirijor permanent.
Maestrul a condus orchestre din SUA, Cuba, Franţa, Germania, Rusia, Polonia, Ungaria, dar cea mai dragă i-a rămas orchestra din Bacău. A avut oferte să plece din ţară, însă nu a vrut nicodată să-şi părasească locul pentru care, spune maestrul, a avut tot timpul ceva de făcut.
„Când am fost investit ca director mi s-a spus că voi fi ajutat să fac treabă şi aşa a fost. Am reuşit să ridic din temelii singurul Ateneu contruit în România după al Doilea Război Mondial şi mă bucur că el se află la Bacău“, a dezvăluit maestrul. Ovidiu Bălan se află printre primii trei mari dirijori ai ţării.
A dus Filarmonica din Bacău pe marile scene ale lumii, din China până în Germania, şi a reuşit să facă din ea cea mai solicitată instituţie băcăuană peste hotare.
Ovidiu Bălan îşi dedică timpul orchestrei, concertelor, turneelor şi pregătirii tinerilor dirijori. Chiar dacă munca la pupitru presupune un efort uriaş, maestrul a găsit soluţia rezolvării acestei probleme.
Perfecţiune atinsă prin muncă
„Fac yoga câte cinci minute pe zi. Abordez doar mişcările fizice din yoga pentru că nu am vrut să intru în latura spirituală. Aşa îmi iau energia de care am nevoie“, a dezvăluit Ovidiu Bălan. Dirijorul recunoaşte că în ultimii ani s-a gândit de mai multe ori la posibilitatea de a se retrage, însă nu rezis