Care este limita între ciclul menstrual normal şi menoragie (ciclul abundent) ne spune medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti. De asemenea, medicul Cătălin Haiduc explică cititoarelor Jurnalului de sănătate dacă menoragia poate fi un semn că sistemul reproducător nu funcţionează la parametri normali. "În mod obişnuit, menstruaţia se instalează la un interval între 26 şi 30 de zile. O menstră normală durează patru-cinci zile, dintre care primele două-trei zile cu o sângerare mai abundentă, ulterior ea scăzând în intensitate.
Menoragia reprezintă un flux abundent nu doar în primele două trei zile, ci în toată perioada şi chiar mai mult", spune medicul Haiduc. Această sângerare este asociată, în general, cu anemia (aşa-numita anemie secundară), dar şi cu o scădere a formei fizice a pacientei care trece printr-o perioadă de menoragie.
Un alt simptom al menoragiei este durerea deosebit de puternică din timpul menstruaţiei.
ANEMIA
"Se ştie că sângele conţine celule roşii care transportă oxigenul în organism. În cazul unei femei care pierde mult sânge prin menstruaţie, este posibil ca organismul să nu mai aibă suficiente celule roşii pentru oxigenare. În aceste condiţii, se instalează anemia. Aceasta se caracterizează printr-o senzaţie permanentă de oboseală, leşin sau chiar afecţiuni ale inimii".
Din păcate, nu există semne specifice prin care o femeie îşi poate da seama dacă are sau nu menoragie. Astfel, femeile pot consulta medicul doar pentru că au sesizat o creştere a cantităţii de sânge pierdută prin menstruaţie. "Orice modificare faţă de fluxul obişnuit trebuie să atragă atenţia", precizează medicul Haiduc.
Este important de precizat că menoragia nu este o afecţiune în sine, ci este un semn al unei alte afecţiuni. De aceea, schimbarea bruscă şi aparent fără mot