Volumul I al romanului „Ţinutul blănurilor“, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. O misiune de construcţie a unui fort în ţinutul arctic e pusă în pericol atunci când membrii acesteia rămân seches-traţi pe un aisberg.
Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 20 septembrie 1872 şi 15 decembrie 1873, apărând apoi în volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, cu titlul „Le Pays des fourrures", la Editura Hetzel din Paris.
Tema fundamentală a romanului este lupta pentru supravieţuire într-un mediu natural neprielnic fiinţei umane, în condiţii de viaţă extreme. În acest sens, „Ţinutul blănurilor" se apropie de alte romane ale lui Verne ce tratează teme similare, cum ar fi „Aventurile căpitanului Hatteras" sau „O hibernare între gheţuri".
Exilaţi în pustietatea polară
Romanul începe cu o serbare dată de căpitanul Craventy în incinta fortului Reliance, în seara de 17 martie 1859. „Cuvântul «serbare» nu trebuie să dea impresia că era vorba de o petrecere grandioasă, de un bal la Curte, de un «raout», cum spun englezii unei reuniuni mondene, zgomotoase, sau de o festivitate cu mare orchestră. Recepţia căpitanului Craventy era mult mai modestă, deşi căpitanul făcuse totul pentru a-i da cât mai multă strălucire."
La reuniune luau parte vreo sută de persoane de ambele sexe. Autorul ne face cunoscute, încă de la bun început, câteva personaje care vor juca un rol fundamental în desfăşurarea acţiunii: „Două numai - două femei - nu făceau parte din personalul obişnuit al fortului Reliance. Acest personal se compunea din căpitanul Craventy, locotenentul Hobson, sergentul Long, caporalul Joliffe şi din vreo şaizeci de soldaţi sau funcţionari ai Companiei.
Câţiva erau însuraţi - p