Oamenii sunt, în general, unii mai fricoşi decât alţii, mai ales atunci când vine vorba despre zborul cu avionul.
Mulţi consideră chiar că a avea frică de călătoria cu avionul este ceva cât se poate de firesc, dacă te gândeşti că stai închis într-o cutie din metal, la mii de metri în aer şi că viaţa ta depinde de cineva pe care nu l-ai cunoscut niciodată.
Ce este frica de avion?
În limbajul de specialitate, acesta este clasificată la capitolul fobii - frici iraţionale - care apar, de cele de mai multe ori, ca exacerbare a instinctului de conservare.
"Fobia este o frică ce depăşeşte raţiunea şi pe care o dezvoltăm ori de câte ori suntem expuşi la situaţia respectivă sau la stimulul respectiv, ori doar ne imaginăm stimulul", explică psihologul Lena Rusti.
De exemplu, este firesc să îţi fie teamă de furtună atunci când eşti în pădure, însă dacă îţi este foarte frică de fulger atunci când te afli într-un spaţiu închis, în apartament, de exemplu, frica devine fobie. Tot aşa, sunt fobii care apar ca urmare a unor experienţe traumatizante, mai spune psihologul.
"De exemplu, zburăm cu avionul şi apar turbulenţe. Am scăpat cu bine, însă, în urma experienţei a apărut această frică exagerată de avion, care ne împiedică să ne imaginăm măcar o călătorie cu avionul".
Cum se manifestă această frică?
În primul rând, se observă o accentuare a fricii de zbor numai când vă gândiţi că urmează să călătoriţi cu avionul, senzaţie care poate să apară cu câteva zile înainte şi care se accentuază pe măsură ce ora plecării se apropie. Sunt persoane care fac atacuri de panică numai la gândul că urmează să zboare cu avionul sau chiar la îmbarcare.
Alte simptome ale acestei forme de frică sunt accelerarea pulsului, respiraţia rapidă care poate genera senzaţia de sufocare, dificultăţi la înghiţire, dureri în pie