Tăierea din salarii a stârnit panică în rândul gorjenilor, care şi-au închis cărţile de muncă pentru a ieşi cât mai repede la pensie. Aproape 300 de persoane din judeţ au ales pensionarea anticipată pentru a scăpa de reducerea cu 25% a salariilor.
Prin pachetul de măsuri anticriză, guvernanţii vor să blocheze şi ieşirea din activitate înainte de termen până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Vestea i-a speriat şi mai tare pe bugetarii din judeţ. Aproape 300 de oameni şi-au depus în mai dosarele pentru pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, în timp ce în lunile anterioare numărul solicitărilor nu trecea de 18.
Măsurile îi fac să renunţe
„În luna ianuarie au fost depuse 13 cereri pentru pensionare înaintea limitei de vârstă, 18 în luna februarie, 17 în martie şi 12 în aprilie. S-a vehiculat că depunerea dosarelor de pensionare anticipată va fi suspendată, iar oamenii s-au speriat şi s-au grăbit cu cererile la sediul Casei de Pensii. Numai în luna mai au fost depuse 284 de cereri pentru pensionare anticipată. Deocamdată totul e la nivel de zvon, nimic nu este concret“, a declarat Daniela Negoiţă, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Gorj. Petre Chîţac, supraveghetor şef al Penitenciarului Târgu- Jiu, de 47 de ani s-a pensionat anticipat chiar în ultima zi din mai. „Am lucrat timp de 20 de ani şi am renunţat la serviciu din cauza deciziilor celor care nu sunt în stare să gestioneze economia ţării. Am auzit că nu ne vor da voie să ne mai pensionăm timp de şase luni. Aveam un salariu de 1.900 de lei după atâţia ani de lucru direct cu persoanele private de libertate, şi guvernanţii îl reduceau cu 25 la sută“, ne-a spus Petre Chîţac. Dintre cei care şi-au înregistrat dosare de pensionare, circa 60% sunt cadre didactice, funcţionari publici, angajaţi din domeniul sanitar şi din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu. Florentina Cârloge