Insomnii, coşmaruri, depresii. Ne-am obişnuit să asociem aceste necazuri cu vârsta a treia. Totuşi, pe fondul crizei, creşte numărul tinerilor care suferă de tulburări de somn şi dezechilibre psihice. Psihologii atrag atenţia că în ultima perioadă au tot mai mulţi pacienţi tineri cu depresii şi insomnii. Majoritatea o reprezintă femeile, dar nu este exclus ca procentele repartizate pe sexe să fie egal, chiar în favoarea bărbaţilor, care, de regulă, amână consultarea unui specialist. O dovadă în acest sens este că inclusiv numărul bărbaţilor tineri (25-35 de ani) care se prezintă la un cabinet medical pentru tratarea tulburărilor de somn, a depresiei, a crescut vizibil în ultimele luni. Dacă înainte aveam un pacient, la o anumită perioadă, care acuza tulburări de somn, acum numărul lor s-a triplat", apreciază conf. univ.
Prelungirea crizei şi acutizarea problemelor de la nivelul întregii societăţi începe să-şi arate colţii la nivelul individului. Cele mai "lovite" sunt familiile tinere, respectiv cele unde fiecare dintre partenerii de cuplu s-a angajat în materializarea unor proiecte fireşti de altfel: casă, maşină, o afacere nouă... Pentru aceste proiecte, unul din partenerii de cuplu - în unele situaţii chiar ambii parteneri - a făcut împrumuturi mari pe care din diferite motive nu le mai poate achita la termenele din contracte. Fie, în cazul fericit, doar unul dintre ei şi-a pierdut locul de muncă. Fie afacerea a dat faliment, banii investiţi sunt pierduţi, dar datoriile la bancă nu pot fi amânate. Persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii, în mod inevitabil prezintă tulburări în ansamblul comportamentului: sunt anxioşi, îşi pierd încrederea în propriile lor acţiuni, au tulburări de somn.
Psihologul Mirela Zivari observă că mulţi tineri aflaţi în situaţii critice pe fondul actual al crizei au tendinţa de a se izola sau mai dir