Unele dintre cele mai mari bănci şi companii financiare din lume îşi construiesc seifuri pentru a depozita lingouri şi monede de aur în valoare de zeci de miliarde de dolari, profitând de cererea explozivă şi de preţurile record, scrie Financial Times.
Interesul crescut în rândul investitorilor îngrijoraţi de situaţia economică mondială şi de criza datoriilor din Europa a provocat o criză a spaţiului de depozitare a aurului pe termen lung. Bancherii spun că a devenit foarte profitabilă construirea de depozite. Creşterea preţurilor se traduce în taxe de depozitare mai mari, care de regulă sunt calculate ca procent din preţul aurului.
Preţul metalului galben a crescut în ultima săptămână până la valoarea record de 1.251,20 dolari uncia (40,23 dolari gramul), în urcare cu 14,5% comparativ cu luna ianuarie.
"Aurul în format fizic este căutat mai mult ca oricând, şi asta are diverse implicaţii", a spus Peter Hambro, preşedintele Petropavlovsk, o companie de exploatare a aurului. Dacă unele bănci au spus că au spaţiu de depozitare, altele au recunoscut că seifurile lor sunt aproape pline. Mai multe au spus că deja construiesc sau plănuiesc să construiască noi spaţii.
JPMorgan a deschis recent un astfel de depozit pentru aur în Singapore, iar Via Mat International, o companie financiară din Elveţia, a inaugurat un seif pentru argint în vestul Londrei.
Deutsche Bank are în vizor un nou depozit, potrivit bancherilor. Frank Ziegler, şeful departamentului de metale preţioase la BayernLB din Germania, a spus că seiful lor este plin. "Discutăm să creştem spaţiul. Suntem încă în faza de planificare", a spus el.
Roger Jones, şeful diviziei de bunuri la Barclays Capital din Londra, a spus că banca "studiază activ afacerea cu spaţii de depozitare pentru metale preţioase".
Unele dintre cele mai mari bănci şi companii financiare din lume îşi cons