Departe de agitaţia oraşului, în Băneasa, sute de porumbei sunt crescuţi şi antrenaţi zilnic pentru a deveni cei mai buni. Columbofilul Marian Tănăsoiu este administratorul crescătoriei din Băneasa. Alături de alţi doi tineri, el se ocupă de îngrijirea viitorilor campioni naţionali.
Crescătoria de porumbei din Băneasa este în proprietatea columbofilului Emil Simion. Marian Tănăsoiu este administratorul care are grijă aproape 300 de porumbei, dintre care 120 de porumbei sportivi.
Porumbeii sportivi participă în cadrul curselor la mai multe categorii, după cum a explicat Marian Tănăsoiu: Viteză (pe distanţe cuprinse între 100 şi 400 de kilometri), Demifond (300- 600 de kilometri), Fond (500-800 de kilometri), Maraton (peste 800 de kilometri) şi Marele Fond- o categorie care însumează un Maraton şi două Fonduri (pe distanţe cuprinse între 1.000 şi 1.200 de kilometri).
Porumbeii, trataţi regeşte
Printre porumbeii sportivi, columbofilul mărturiseşte că la crescătorie se află şi câţiva care au ocupat locuri fruntaşe la mai multe competiţii din ţară, precum Fulger, Şoimul, Fliţer şi Shakira.
„Ca orice sportiv de performanţă, şi porumbeii au anumite perioade în care liniştea îi ajută să fie pregătiţi pentru concurs“, spune administratorul. După concurs, timp de două zile, porumbeii sunt lăsaţi să se odihnească, pentru ca apoi să reînceapă antrenamentele.
„După concursuri, pentru recuperare, le facem masaje pentru musculatură, le masăm aripile, le facem o baie pentru a-i linişti şi pentru a-i relaxa“, spune Marian Tănăsoiu. „Ne ocupăm de ei la fel cum se ocupă un antrenor de echipa lui de atletism. Le asigurăm toate condiţiile pentru a fi cei mai buni campioni“, spune columbofilul.
Despărţiţi de perechea lor
Pentru perechile de porumbei, columbofilul spune că se foloseşte sistemul de „văduvie“. „Asta înseamnă că masculii st