Condimentele şi ierburile aromate transformă o mâncare obişnuită într-un preparat extraordinar. Este bine să ştiţi care sunt cele mai preţioase mirodenii, sosite în Europa tocmai din Orientul Mijlociu.
Cu mult înainte ca uleiul să fie una dintre bogăţiile Orientului Mijlociu, condimente precum scorţişoara sau cuişoarele valorau mai mult decât aurul. Mâncărurile orientale erau fade înainte ca aceste mirodenii să ajungă aici din regiuni asiatice îndepărtate şi din lumea arabă, ai căror locuitori au acaparat rutele comerciale şi au controlat decenii întregi preţurile condimentelor, după ce şi-au dat seama cât de valoroase sunt mirodeniile exotice. Vă prezentăm o scurtă listă a celor mai aromate, preţioase şi scumpe mirodenii folosite în gastronomia din Orientul Mijlociu, pe care europenii le-au adoptat fără prea multe regrete sau îndoieli.
Şofranul
Pentru că şofranul este o substanţă colorantă extrasă din planta cu acelaşi nume, condimentul rămâne unul dintre cele mai scumpe din lume. Şofranul îşi are originea în Grecia, fiind folosit în medicină, bucătărie şi industrie. În gastronomia din Orientul Mijlociu, mirodenia este utilizată atât pentru a colora, cât şi pentru a condimenta mâncărurile, conferind acestora un gust acrişor şi o nuanţă de galben foarte deschis.
Curcuma
Folosit deseori ca înlocuitor mai ieftin al şofranului, curcuma are un miros înţepător, acrişor şi este aromat cu parfum de portocală şi ghimbir. Nu se cunoaşte originea exactă a curcumei, însă cel mai probabil condimentul provine din Indonezia. Curcuma este folosită în general pentru a condimenta curry, orezul şi preparatele pe bază de pui, mâncăruri cărora le conferă o culoare galbenă, dar departe de cea conferită de şofran. Curcuma este folosită nu doar ca mirodenie, ci şi ca medicament pentru afecţiunile digestive şi ca substanţă antiseptică de uz e