Croitoriile, frizeriile, cizmăriile, cabinetele medicale veterinare, producătorii de lumânări, cabinetele stomatologice, atelierele de sculptură, olărit din mediul rural pot să depună proiecte până pe 15 iulie pentru a obţine fonduri europene nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru achiziţia de utilaje, extinderea spaţiilor de producţie, achiziţionarea de mijloace de transport sau licenţe şi patente.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat a cincea sesiune de depuneri de proiecte pentru măsura 312, "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi", bugetul total alocat fiind de peste 95 mil. euro.
"În primele două sesiuni au fost depuse peste 2.000 de cereri de finanţare, ceea ce reflectă interesul mare pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi. Este adevărat că cele mai multe solicitări s-au îndreptat către achiziţia de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, dar începând de astăzi (14 iunie), s-a deschis o nouă sesiune de depunere de proiecte, iar ultima variantă a ghidului solicitantului impune nu renunţarea totală la aceste achiziţii, ci un alt mod de abordare, care cere beneficiarilor să fie mai aplicaţi", a spus Ciprian Alic, director general adjunct al APDRP din cadrul Ministerului Agriculturii
Beneficiarii sunt atât micro-întreprinderile (firmele cu până la zece angajaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 2 milioane de euro), dar şi persoanele fizice care au obligativitatea ca până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.
Micro-întreprinderile, atât cele existente, cât şi cele nou înfiinţate, trebuie să aibă sediul social şi punctul de lucru în mediul rural.
Se pot obţine fonduri europene pentru înfiinţarea de centre de organ