Proiectul de construcţie al unui grup nou de producere a energiei electrice în valoare de 650 de milioane de euro la Işalniţa (filială a Complexului Energetic Craiova) ar putea fi sistat după ce din trei investitori străini interesaţi de această unitate a mai rămas doar unul.
Astfel, deşi la început au fost interesaţi de proiectul demarat de către Complexul Energetic Craiova, una dintre cele mai mari unităţi de producţie la nivel local, cehii de la CEZ, italienii de la Edison şi grupul american AES, au mai rămas implicaţi de acest proiect doar cei din urmă, restul retrăgându-se rând pe rând. Anunţul de investiţie a fost publicat la începutul anului trecut, iar proiectul ar fi urmat să fie derulat prin intermediul unei companii nou înfiinţate în care acţionarii ar fi fost Complexul Energetic Craiova şi investitorul privat care ar fi deţinut pachetul majoritar.
"A rămas doar AES, Edison s-a retras. Orice e posibil să se întâmple, să continuăm sau nu", a declarat directorul general al Complexului energetic Craiova, Constantin Bălă şoiu, citat de Mediafax.
Bălăşoiu spune că în cazul în care totuşi acest proiect va merge mai departe, finanţarea va fi asigurată de către Electra, unul dintre cei doi giganţi energetici prin intermediul cărora statul încearcă să reorganizare domeniul de producţie de energie din România. Bălăşoiu se ocupă acum şi de înfiinţarea Electra, companie care va include cele trei complexul energetice, Nuclearelectrica, SNLO şi o serie de hidrocentrale. Reprezentantul CEN Craiova nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare.
În ultimii doi ani au fost anunţate mai multe proiecte vizând construirea unor termocentrale în parteriat public privat. Astfel, Termo elec trica împreună cu Enel (Italia) şi E.ON (Germania) ar fi trebuit să construiască o termocentrală de 800 MW la Brăila. Tot Termoelectrica alături de GDF SUEZ avea