Generalul Bartu Buzea, copil de trupă şi ofiţer de carieră, veteran de război, a slujit armata de la 11 ani. A ajuns în Cadrilater, a urmat trupele în Basarabia, a scăpat din iadul de la Răsărit şi a asistat la progromuri. E convins că românii au dus un război drept.
„Am purtat uniforma militară vreme de 45 de ani, din 1938, când aveam doar 11 ani. Atunci am rămas orfan de tată. Am fost trimis în Cadrilater, la Regimentul 2 Grăniceri. După pierderea provinciei, am mers pe jos până la Adamclissi. În toamna lui '40, am fost trimişi în Bucureşti, să înăbuşim revolta legionarilor", povesteşte general Bartu Buzea, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război.
Veteranul spune că şeful Legiunii, Zelea Codreanu, fusese, culmea, căpitan în regimentul care venise să-l lichideze.
După 66 de ani un general român primeşte din nou onorul militarilor germani
„Românii nu făceau abuzuri"
La 14 ani, Bartu Buzea a însoţit regimentul în războiul pentru dezrobirea Basarabiei. Mai târziu, plutonier în Garda Regală fiind, a fost întrebat de către comunişti: „Câţi ruşi ai omorât?".
A răspuns fără sfială „În război, ucizi pentru a nu fi ucis".
Cârciumă în loc de muzeu, în grădina scriitorului Panait Istrati
„Am trecut Prutul pe la Huşi, însă rezistenţele au apărut abia la 15 kilometri de graniţă. La Ceadâru, eram la masă când au rupt frontul cazacii călări", povesteşte generalul.
La Cetatea Albă, a văzut cu ochii lui cum erau executaţi evreii, dar nu de către militarii români.
UPDATE Premieră în România: Vicepreşedintele Judecătoriei din Brăila a demisionat în semn de protest faţă de sistem
„Fiecare regiment avea câte o unitate independentă de jandarmi. Ei mai făceau abuzuri. Am avut, totodată, colegi care s-au aflat în clădirea Comandamentului din Odessa, care a fost aruncată în aer", îşi aminteşte Buzea. Do