Grecia a ajuns la un acord cu furnizorii spitalelor publice pentru a plăti cea mai mare parte a datoriilor către aceştia cu obligaţiuni, astfel încât să împiedice o criză de aprovizionare, au anunţat, marţi, ministerele Finanţelor şi Sănătăţii. Cheltuielile mari cu spitalele publice au contribuit la creşterea necontrolată a deficitului bugetar anul trecut, la 13,6%, care a împins statul elen într-o criză a datoriilor suverane. Spitalele controlate de stat au rămas cu dat
Grecia a ajuns la un acord cu furnizorii spitalelor publice pentru a plăti cea mai mare parte a datoriilor către aceştia cu obligaţiuni, astfel încât să împiedice o criză de aprovizionare, au anunţat, marţi, ministerele Finanţelor şi Sănătăţii.
Cheltuielile mari cu spitalele publice au contribuit la creşterea necontrolată a deficitului bugetar anul trecut, la 13,6%, care a împins statul elen într-o criză a datoriilor suverane.
Spitalele controlate de stat au rămas cu datorii la furnizori de 5,6 miliarde de euro, după plata în decembrie a 1,2 miliarde de euro.
Ca urmare a restanţelor mari, companiile au sistat livrările de medicmente şi echipamente, cauzând deficienţe mari în sistemul public de sănătate.
"Avem un acord preliminar cu furnizorii de medicamente, dar şi alte bunuri şi servicii, care va duce la o normalizare a situaţiei dificile din spitale. La preluarea mandatului, guvernul se confrunta cu datorii către furnizori de şapte miliarde de euro. În pofida climatului dificil, am achitat 1,2 miliarde de euro, scadenţe din 2005-2007", a afirmat ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou.
Grecia a decis în mai să plătească datoriile la furnizori cu obligaţiuni guvernamentale al căror cupon ar urma să fie stabilit la zero.
Din restanţele totale, executivul va acoperi 345 de milioane de dolari în numerar, iar restul prin obligaţiuni care pot fi răscumpărat