* Prea mulţi brokeri pentru o piaţă atât de mică
Pe piaţa de capital autohtonă îşi desfăşoară activitatea un număr imens de brokeri, având în vedere dimensiunile pieţei, este de părere Florin Ilie, directorul diviziei de pieţe de capital din cadrul ING Bank. Acesta consideră că doar câţiva dintre cei aproximativ 70 de brokeri de la noi pot să se susţină din activitatea de intermediere a tranzacţiilor, restul fiind susţinuţi de acţionari. În ciuda numărului mare de brokeri, reprezentantul ING susţine că o concentrare organică a acestora poate avea loc doar în vremuri de creştere a pieţei. Domnia sa a spus: "Piaţa de brokeraj se concentrează organic atunci când bursa creşte, nu când scade pentru că brokerii care au mai multă priză la anumite tipuri de investitori (fonduri de investiţii din afară, autohtone, fonduri de pensii sau investitori de retail) reuşesc să îi strângă pe aceştia în jurul lor. Nu cred că piaţa se va concentra în această perioadă, poate vor fi mai multe falimente pentru că brokerii nu sunt profitabili. La ora actuală, şansele ca un un broker în România să aibă profit doar din activitatea de intermediere sunt mici.
Dacă cineva rezistă pe piaţă, reuşeşte acest lucru pentru că face parte dintr-un grup financiar din afară sau pentru că beneficiază de majorări de capital de la acţionari".
* Puţine companii listabile
Florin Ilie, directorul diviziei de pieţe de capital din cadrul ING Bank, susţine că nu există mai mult de zece companii autohtone "listabile" la Bursa de Valori Bucureşti, care de altfel, au fost curtate în ultima vreme de doi-trei intermediari diferiţi.
"Este greşit să crezi că, undeva, pe jos se află 100 de euro şi că niciun broker nu se apleacă să îi ia. Sunt puţine companii listabile în România. Cele care au o capitalizare bursieră de peste 50 de milioane de euro, astfel încât să fie profitabil să te ocu