Criza şi toate constrângerile financiare care au fost aduse de ea au făcut ca în domeniul energetic să se treacă de la proiecte uriaşe, cum este cel eolian făcut de cehii de la CEZ în Dobrogea sau centrala pe care Petrom o construieşte la Brazi, la proiecte de mici dimensiuni, care încă mai pot găsi finanţare şi care acum reprezintă punctele de sprijin pentru furnizorii de echipamente energetice. "De la puţine şi mari, s-a ajuns la multe şi mici", spune Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru România, Bulgaria şi Moldova.
Ea crede că un an de excepţie pentru mediul de afaceri aşa cum a fost 2008 nu este o experienţă imposibil de reeditat, dar pentru acest lucru sunt necesare mai multe lucruri. În 2008, compania a câştigat cele mai importante contracte privind livrarea de echipamente pentru sistemul energetic, General Electric fiind compania care va instala cele 240 de turbine eoliene pentru parcul de 1,1 miliarde de euro pe care cehii de la CEZ îl fac în două localităţi dobrogene. Mai mult, compania va aduce şi cea mai mare parte a echipamentelor pentru centrala de 500 de milioane de euro pe care Petrom o construieşte la Brazi.
"Revenirea la nivelul din 2008 va depinde de structurarea unei strategii predictibile şi credibile. Modul în care se doreşte restructurarea sectorului energetic de acum prin înfiinţarea celor două mari companii de producţie este un program, nu o strategie. O strategie trebuie să tină cont în primul rând de cererea de energie, de modul în care va evolua aceasta în fiecare sector, de resurse. Abia după ce ai aceste date poţi să treci la restructurare. Mai sunt încă specialişti în România care pot face acest tip de lucruri. Oricum, este bine să ai jucători puternici, pentru ca atomizarea unităţilor de producţie a energiei nu are cum să aducă forţa financiară necesară investiţiilor", afirmă Neagu.
Primele care vor ie