Sindicaliştii au declarat că a fost necesară multă muncă de convingere pentru a aduce oamenii la mitingul de la Palatul Parlamentului. Dezinteresul românilor faţă de acţiunile de protest îşi are rădăcinile tot în felul în care liderii sindicali şi politici au ales să consolideze democraţia în România, cred sociologii şi psihologii.
Liderul sindical Vasile Marica, preşedinte al Sed Lex, a declarat că sindicatele au "forţat nota", că a trebuit să îi convingă pe oameni să participe la mitingul de ieri, deoarece românii nu mai ies în stradă din "convingere". Marica a spus că oamenii au fost plătiţi, dar a revenit imediat cu explicaţii, spunând că este vorba de acoperirea costurilor necesare deplasării participanţilor la miting din alte oraşe ale ţării la Bucureşti.
Întrebat dacă sindicaliştii au fost plătiţi pentru a protesta în jurul Palatului Parlamentului, liderul BNS Dumitru Costin a răspuns că nu a auzit o "gogomănie mai mare" şi că oamenii au ieşit în stradă pentru că le-a ajuns cuţitul la os.
Sindicatele nu au lideri puternici în teritoriu
Sistemul sindical din România este slab, deoarece, spune sociologul Mircea Chivu, nu se bazează pe lideri puternici în teritoriu, care să aibă o prezenţă activă în comunităţile pe care le reprezintă, ci se bazează numai pe manifestaţii zgomotoase, în situaţii în care sindicatele devin vizibile pe scena publică. Adică, se bucură de atenţia presei.
"E o hibă a sistemului sindical, înseamnă că ele sunt foarte slabe, că au un impact asupra oamenilor mult mai mic decât pretend ele. Sindicatele se manifestă numai în situaţiile de mare impact, nu sunt prezente în viaţa de zi cu zi a oamenilor", ne-a explicat Mircea Chivu.
Sociologul spune că i se pare "simptomatic faptul că sindicatele funcţionează numai în mediul bugetar", unde şi-au construit organizaţii pe bazele vech