Panico Panayi, principalul investitor din cadrul proiectului de retail Colosseum din Bucuresti, demarat recent, a spus ca cea mai mare problema pe care a intampinat-o pe plan local este birocratia, pentru obtinerea tuturor avizelor necesare constructiei proiectului avand nevoie de 4 ani.
"Avem proiecte imobiliare in Anglia, Cipru, Germania si Polonia. In afara de Romania, doar in Grecia mai exista o birocratie atat de mare ca sa poti demara o investitie si sa injectezi bani in economia respectiva", spune omul de afaceri britanic de origine cipriota, care a mentionat ca proiectul din Romania , care abia acum demareaza, are deja o istorie de 7 ani.
Panayi considera ca problema economiei locala nu este organica, ci determinata de deficientele din sectorul public. "Sunt prea multi angajati, platiti prea bine pentru nivelul de munca. Situatiaa este valabila si pentru alte tari, nu doar pentru Romania. In Anglia guvernul va da afara 7.500 de persoane. Problemele sunt in sectorul public, nu in cel privat".
Pe langa cei 4 ani necesari pentru a obtine avizele, compania a mai avut nevoie de circa 3 ani pentru a achizitiona terenul si a lucrat inca 3 ani la concept. Cea mai recenta prolema pe care oficialii Nova Imobiliare, firma prin care se dezvolta proiectul au trebuit sa o rezolve pentru a putea da startul constructiei a fost finantarea, care intr-un final a fost obtinuta de la Bank of Cyprus.
Lipsa finantarii a determinat si decalarea termenului de incepere a lucrarilor, initial anuntate pentru 2009. Gradul ridicat de precontracte, tot spatiul din retail parc fiind inchiriat, a usurat drumul catre obtinerea unnei finantari, iar compania si-a permis sa astepte ca sa gaseasca banca cu cele mai bune conditii.
Proiectul Colosseum, localizat pe soseaua Chitilei, va fi dezvoltat pe o suprafata de 620.000 metri patrati. Proiectul