Să nu credeţi că circul pe care l-aţi văzut ieri, în parlament, are vreo însemnătate pe termen lung. În câteva zile îl veţi uita.
Moţiunea de cenzură a avut un singur scop: organizarea unui auto de fé, în care parlamentarii puterii să fie puşi la zid pentru că vor să taie pensiile. A fost un spectacol - antrenant, recunosc - şi atât.
Sunt convins că Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi fost disperaţi dacă moţiunea trecea, iar Băsescu le-ar fi încredinţat sarcina formării unui guvern. Ce ar fi făcut? În două săptămâni sunau la domnul de la FMI şi-l întrebau: cum procedăm? Creştem taxele sau tăiem salariile? Şi Ponta, şi Antonescu se uită doar către alegerile din 2012 şi 2014. Nu au niciun motiv să-şi distrugă popularitatea, preluând guvernarea unei ţări aflate în pragul falimentului. Tactica lor este să-i lase pe Boc şi Băsescu să se compromită prin luarea unor măsuri nepopulare.
Cu cât se prăbuşeşte PDL mai mult în sondaje, cu atât mai bine pentru PSD şi PNL, care vor culege o bună parte din electoratul lui Traian Băsescu. Speranţa lor tainică: democrat- liberalii au soarta ţărăniştilor, iar oferta politică se reduce la un partid de stânga şi unul de dreapta, care alternează la putere, eventual cu sprijinul UDMR.
Distracţia nu s-a terminat: până la viitoarele alegeri, vom mai avea parte de spectacole precum cel de ieri, cu pensionari isterici, parlamentari grobieni, portrete arse şi, cine ştie, poate ajungem şi la păpuşi de ceară împunse cu acul. Un test de anduranţă va fi la iarnă, după şase luni de pensii diminuate, cu preţurile la medicamente în creştere - dacă se introduce taxa "clawback" - şi fără subvenţie pentru încălzire. Însă în plan politic nu cred că se va produce nicio schimbare de guvern fără binecuvântare de la Cotroceni.
Boc are multe şanse să rămână premier şi să-şi ducă crucea până-n 2012. În