Turcia, extrem de activă pe plan diplomatic în ultimul timp acuză Statele Unite că practică dublul limbaj în Orientul Apropiat. În mai multe capitale occidentale, observatorii constată "o evoluţie" a politicii externe turce. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Turcia, extrem de activă pe plan diplomatic în ultimul timp acuză Statele Unite că practică dublul limbaj în Orientul Apropiat. În mai multe capitale occidentale, observatorii constată "o evoluţie" a politicii externe turce. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
"Vorbiţi de democraţie, dar faceţi apoi lucruri total contrare democraţiei. În funcţie de cum vă convine, vă situaţi de partea regimurilor totalitare sau vorbiţi de democraţie". Sunt cuvinte spuse de prim-ministrul turc, Recep Tayip Erdogan şi mulţi observatori se întreabă care preşedinte sau responsabil american ar putea spune cu mâna pe inimă că ele nu ascund şi un mic adevăr.
Şi pentru că limbajul diplomatic are codurile sale, premierul turc a mai subliniat că formulează aceste critici de pe poziţia unui vechi prieten şi aliat al Statelor Unite. La acuzaţia că s-ar rupe de Occident, pentru a se orienta spre est, spre Asia şi spre lumea arabă, premierul truc răspunde : Turcia nu se rupe nici de est şi nici de vest, ea evoluează şi acţionează în funcţie de interesele ei.
Toate aceste declaraţii au evident şi o legătură cu sprijinul necondiţionat pe care Statele Unite îl acordă Israelului şi care irită de multă vreme statele arabe, iar mai nou Turcia.
Gaza, enclava palestiniană total blocată de Israel riscă să devină însă locul în care Israelul pierde bătălii mediatice importante. Din Liban se anunţă că un nou vas încărcat cu ajutoare pentru palestinienii din Gaza va încerca să spargă blocada israeliană, în ciuda faptului că forţele israeliene au anunţat că nu-şi vor modifica strategia şi că vor opri toate aceste tent