Unele reclame difuzate de televiziuni sunt la limita moralităţii, pentru că textul scris cu litere mici în dreptul asteriscului este, de multe ori, ilizibil. Legea audiovizuală nu precizează care este dimensiunea-standard pentru aceste note, motiv pentru care unele pot fi citite doar de cei cu „ochi de vultur“.
Luna trecută, Consiliul Naţional al Audiovziaulului a decis somarea până la intrarea în legalitate a mai multor spoturi TV la medicamente pentru că textele din baza reclamelor erau ilizibile: erau scrise cu un corp prea mic şi aveau o culoare care abia le făcea vizibile.
Mai citeşte şi:
CNA suspendă emisia postului Antena 1, timp de zece minute, de la ora 19.00
Din păcate, mărimea corpului de literă cu care sunt scrise aceste trimiteri nu este reglementată în acest moment. „Rămâne la latitudinea anunţătorului agenţiei să facă mesajul cât mai lizibil, însă noi, ca organism de autoreglementare în publicitate, considerăm că transmiterea într-o formă lizibilă şi cât mai completă a informaţiilor este o dovadă de respet pentru consumator", explică Georgiana Grecu, director executiv al Consiliului Român al Publicităţii (RAC).
Chiar şi aşa, cea mai mare parte a mesajelor publicitare difuzate la televiziunile din România pot fi citite cu greu sau nu pot fi citite deloc.
Ce spun publicitarii
Textul (dreapta) din reclama pentru bateriile Duracell este ilizibil
Răzvan Mătăşel, Managing Partner al agenţiei de consultanţă Arsenoaiei&Mărăşel, spune că şi-ar dori să trăiască într-o lume fără steluţe publicitare, dar crede că este aproape imposibil: „Din dorinţa de a veni cu o ofertă diferită, compania încearcă să creeze nuanţe şi apoi să facă nuanţele să sune a diferenţe clare. Pe noi, oamenii de comunicare, ne ajută pentru că avem doar un lucru de comunicat. Nu este chiar etic pentru consumatori, deşi legal es