Dupa cum era de asteptat, motiunea de cenzura a picat. La limita insa, cu doar opt voturi diferenta, in urma unei zile de foc si la propriu si la figurat, atat in afara cat si in interiorul Parlamentului. Scorul are o morala foarte importanta.
Observam ca am avut mai multe voturi in favoarea motiuni 228, chiar daca insuficiente, decat impotriva ei, 197. Aceasta ierarhie, combinata cu numarul infim de voturi lipsa in tabara opozitiei, ne arata degringolada din majoritate si o mare problema pentru urmatoarea perioada. Ea va deveni oficiala daca PD-L se va tine de cuvant si-i va exlude pe democrat liberalii care au votat in favoarea motiunii, adica cel putin pe Silviu Prigoana, Teo Tandafir, Mircia Giurgiu, Georgica Severin si Clement Negrut. UNPR a anuntat deja ca-i exclude pe cei patru sustinatori ai motiunii. E aici si o lectie despre politica bazata pe tradare si tradatori si ea ar merita, cu alta ocazie, dezvoltata.
Votul de astazi ne arata ca, de fapt, guvernul nu mai are majoritate, ceea ce este extrem de grav in conditiile actuale, cu atat mai mult cu cat opozitia mai pregateste o motiune de cenzura. Intr-o situatie similara, la motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, picata cam la fel, Traian Basescu spunea ca executivul nu mai are, in fapt, legitimitate. Recastigarea acesteia ar trebui sa devina o prioritate zero si sunt convinsa ca preseidintele stie acest lucru. Cum?
In primul rand, printr-o schimbare de substanta la nivelul cabinetului. O remaniere ar fi total insuficienta, chiar daca i-ar atinge pe cativa dintre greii PD-L.
In primul rand, acest guvern ar trebui condus de un alt premier, pentru ca Emil Boc, cel care si-a scapat ministrii din mana, fiind chiar sabotat de acestia, cel care a promis pana in preziua venirii FMI ca nimeni nu se va atinge de pensii si salarii, nu mai are credibilitatea