Persoanele care consuma multe duciuri si alte alimente care fac ca nivelul zaharului din sange sa urce si sa coboare in timp record prezinta si un risc marit de cancer pancreatic, arata un nou studiu.
Cercetarea, in cadrul careia au fost monitorizati 1.000 de italieni cu sau fara acest diagnostic, a aratat ca dietele cu un indice glicemic mare predispun si la acest tip de cancer, relateaza Reuters, citat de MSNBC.
Mai precis, o dieta cu un indice glicemic foarte mare creste cu 78% riscul de cancer pancreatic, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Institutul de Cercetare Farmacologica Mario Negri din Milano.
Indicele glicemic
Indicele glicemic se refera la timpul in care un aliment face ca nivelul zaharului din sange sa creasca. Alimente cu un indice glicemic mare sunt, de exemplu, painea si cartofii, odata consumate nivelul zaharului din sange urcand imediat.
La polul opus, cu un indice glicemic mic, se afla lintea, soia, iaurtul si alimentele cu continut mare de fibre, care tind sa echilibreze nivelul zaharului din sange.
In urma studiului s-a observat ca nu exista vreo legatura intre cantitatea totala de carbohidrati si riscul de cancer pancreatic, insa cand produsele dulci, continand zahar, miere sau alti indulcitori erau prezenti in cantitate mare, si riscul de boala crestea. S-a observat insa ca fructele diminueaza in schimb acest risc.
Un raport aparut in februarie in jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention arata ca exista o legatura si intre sucurile carbogazoase dulci si cancerul pancreasului.
Acest tip de cancer nu este foarte des intalnit, insa este printre cele mai letale forme de boala, doar 5% dintre cei diagnosticati supravietuind pe o perioada de 5 ani. Printre factorii de risc cunoscuti se afla fumatul si diabetul. Insa rolul dietei era pan