Cele mai multe autorităţi locale nu vor să preia spitalele, decât după ce ministerul va achita datoriile unităţilor sanitare. Acestea, la nivelul întregii ţări, se ridică la 1,3 miliarde lei noi.
Primăriile şi prefecturile din toată ţara au la dispoziţie două săptămâni pentru a prelua spre administrare 373 de spitale din totalul de 435 aflate acum în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă privind descentralizarea. Cele mai multe primării şi prefecturi au anunţat că nu sunt dispuse să preia unităţile cu tot cu datorii. „Datoriile spitalelor vor fi plătite din bugetul de stat la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc când va decide Ministerul de Finanţe. Nu se pune problema că autorităţile locale ar prelua vreun spital cu datorie" , ne-a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Primarii cu care a vorbit RL şi-au exprimat neîncrederea în această promisiune.
BRĂILA. Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, se îndoieşte că ministerul va plăti datoriile spitalelor: „Se spune că se vor plăti datoriile astea, dar - apare un «dar» - dar va fi analizat modul în care au fost făcute şi dacă acestea sunt reale. Îmi pun întrebarea: dacă, să zicem, din 300 şi ceva de miliarde, 10 nu sunt reale, atunci cine le plăteşte?". Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, spune şi el că va prelua trei spitale, însă data la care vor fi transferate depinde de aceea la care ministerul va plăti datoriile.
CONSTANŢA. Primarul Radu Mazăre a anunţat ieri că nu va prelua Spitalul de Boli Infecţioase, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă. „Eu semnez numai când mi se predă cu tot cu sursa de finanţare", a declarat el. „Nu pot să iau acum bani de la cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri ca să bag în spital, pentru că cei de la Guvern nu fac lucrul ăsta sau nu vor să-l facă", a mai